Başhekimimiz Dr.Şadan Ülker yerel gazate aracılığıyla 4 Şubat Dünya Kanser Gününe dikkat çekip vatandaşlarımızı bilgilendirdi.
11 Şubat 2021

Başhekimimiz Dr.Şadan Ülker yerel gazate aracılığıyla 4 Şubat Dünya Kanser Gününe dikkat çekip vatandaşlarımızı  bilgilendirdi.
Başhekim Dr.Şadan Ülker ;’’Pandemi  ve kanserle birlikte mücadele verilmeli’’.

‘’4 Şubat Dünya Kanser Günü ‘’nedeni ile gazeteye açıklama yapan Ülker,Covid salgını ile beraber Kanserle mücadelenin yapılması gerektiğine dikkat çekti.

4 Şubat Dünya Kanser günü’nün.172 ülkenin üye olduğu Uluslararası Kontrol Örgütü tarafından ilan edilen gün olduğunu belirten Ülker,bu anlamlı günün ilk kez ilk defa küresel pandemi koşullarında gerçekleştiğine de dikkat çekti.

Koronavirüs ile birlikte hastanelerin pek çok kişinin gitmeye çekindiği yerler haline  geldiğini belirten Ülker,’’Pandemi Tüm dünyada olduğu gibi Ülkemizde’de kanserle mücadele sürecini etkilese de ; kanser dün olduğu gibi gelecekte de baş etmemiz gereken sağlık sorunlarının başında gelmektedir’’dedi.

KANSER;DÜNYADA EN ÇOK ÖLDÜREN HASTALIK

Ülker,kanser ile ilgili bilgilendirmelerine şöyle devam etti:’’Günümüzde bulaşıcı olmayan hastalıklar (dolaşım sistemi hastalıkları,diyabet,kronik hava yolu hastalıkları,kanser ve benzeri)dünyada çok sık görülen ,öldüren ve engelliliğe neden olan hastalıklar haline gelmişlerdir.Kanser de,dünyada ve ülkemizde ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alması nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur.

4 Şubat ‘’Dünya Kanser Günü’’;kanser hastalığına karşı farkındalık ve bilinç oluşturmak için gerçekleştirilen faaliyetlerde tüm dünya ülkelerinin kanserle mücadelede bir araya geldiği girişimdir.Ülkemizde  de her yıl 4 Şubat ‘’Dünya Kanser Günü’’ olarak etkinlikler düzenlenmektedir.

ERKEN TEDAVİ HAYAT KURTARIR

Kanser hastalığının erken teşhis edilmesi tedavi başarısını çok yüksek oranda etkilemektedir.

Bu bağlamda erken teşhis kanserin temel ilkelerinden biri olup basit taramalarla bazı kanser türlerinin(Meme,Serviks,Kolorektal,Prostat)tanısı konulabilmekte ve tedavisi çok yüksek oranda sağlanabilmektedir.Kadınlarda en sık görülen kanserler meme,rahim,kalın bağırsak ve akciğer kanserleridir.Erkeklerde ise en sık görülen kanserler arasında akciğer kanseri ilk sırayı alırken bunu prostat,ve kalın bağırsak kanserleri izlemektedir.

Kadınlarda rahim ağzı kanserlerine neden olan Human Papilloma Virüsüdür(HPV).Bu virüs yetişkinlerde cinsel yolla bulaşan bir smear testi yaptırmak gerekmekte olup,özellikle 30-65 yaş grubu kadınlar risk grubundadır.İlimizde Uşak Sağlık Müdürlüğümüze bağlı KETEM;Toplum Sağlığı ve Aile Sağlığı Merkezlerimizde test yapılmaktadır.Beş yılda bir test yaptırılması önerilmektedir.

İlimizde Uşak Sağlık Müdürlüğümüze bağlı KETEM de mamografi çekimi gerçekleştirilmekte olup,40-69 yaş aralığındaki kadınlarımızın iki yılda bir defa meme kanserinin erken teşhisine yönelik mamografi çektirmeleri önerilmektedir.

Kolon kanserinin tespitine yönelik yapılan GGT testi ilimizde Uşak Sağlık Müdürlüğümüze bağlı KETEM,Toplum Sağlığı Ve Aile Sağlığı Merkezlerimizde yapılmaktadır.50-70 yaş aralığındaki vatandaşlarımızın iki yılda bir test yaptırılması önerilmektedir.

Sivaslı Devlet Hastanesi Başekimi  Dr.Şadan Ülker pandemi sürecinde vatandaşlarımıza riskten uzak durmayı ve şikayetlerini geciktirmeden doktorlarına bildirmeyi tavsiye etti.
yesilsivasligazetesi_f93b08540bf748cc727b.jpg